Rólunk

Vanda és Attila

Egy szóval a Mi kapcsolatunk különleges, ami a szó legnemesebb értelmében értendő! Nem hiszem sajnos , hogy sokan találják meg az életben a Másik felüket, illetve, kevesen veszik észre! Nálunk ez megtörtént Vandával, amiért hálás vagyok a sorsnak! Az alapító tagok között ketten vagyunk a Kedvesemmel, Vandával, akinek gyakorlati tapasztalata van a borászattal kapcsolatban, ugyanis a Balla Pincészet tulajdonosának felesége volt, ami 1995-2006- ig vagyis 2006. 04. 04-én bekövetkezett haláláig működött.
Az én előképzettségem alapvetően a borok teszteléséhez, a bor étel harmóniájához kötődött, ami vendéglátós végzettségemből és múltamból fakad. Az első szorosan a borhoz kapcsolódó munkám a Tinto Fino boráruház magyarországi és külföldi borainak kiválasztásához kötődött 2004-ben. Komoly tesztelési munka volt, ugyanis mintegy 15 000 különféle magyar borból kellett kiválasztani azt a800 külföldi és 350 magyar bort, ami az áruházban szerepelt. Időközben elvégeztem az Eszterházy Károly Főiskola Bortechnológus szakát is, valamint van okleveles borbírálói minősítésem is!

 

Vanda és Attila

 

Vanda és Attila

Filozófiánk

Bizonyára meglepő lesz, amit mondani fogok, jó érzés úgy dolgozni, hogy tudja az ember merre tart. Az érdekesség most jön, tudom, hogy az életünk végére kialakuló valódi Chateau épület és a körülötte elterülő kb. 3-4 hektáros szőlőbirtok csak a kezdete lesz annak, hogy valamelyik Gyerekünk folytathassa a borászat alapjainak lerakását, ugyanis egy valódi birtok kialakítása 150-200 évet vesz igénybe.

Jó érzés, hogy nem tesz ez a tény türelmetlenné!

A fenn felsorolt gondolatok, amik miatt nem a gyors építkezés magában hordozta veszélyeket választottuk, hanem a lépésről lépésre történő fejlesztést. Nem vállaljuk a súlyos hitelek okozta stresszt, terheket és a kizárólag a munkának való élést. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem dolgozunk 6-7 napot, csupán annyit, hogy néha megengedjük magunknak, és ki-kiszakítunk néhány napot és nem felejtjük el a célt.

Az igazat megvallva, ezt az egyensúlyt megtartani a legnagyobb kihívás, mivel hajlamos az ember megfeledkezni a lényegről. Nem véletlen, hogy kötelezőnek tartjuk a munkatársaknál is, hogy menjenek el, a feleségükkel, kedvesükkel egy-egy hétre, ugyanis minek a szép ház, kert, stb... ha nincs kivel megosztani. Ezek a gondolatok elengedhetetlenek egy optimális cég felépítéséhez, működtetéséhez.

 

Véleményem szerint, elengedhetetlenül fontos a stabil értékesítés egy jól működő borászat felépítéséhez. Ezen az elven kezdtük meg a Chateau Wanda felépítését. Lehet, hogy furcsán hat,de mi fontosabbnak tartjuk a stabil értékesítési lábak kialakítását, mint azt, hogy rögtön tulajdont szerezzünk 1, 2, 3, 4 vagy 10 hektár szőlőterület felett.

Mondhatnák ekkor, hogy de hát a borkészítéséhez azért szőlő csak kell. Természetesen, de megfigyelésem és tapasztalataim szerint számtalan kistermelő létezik, aki kiváló minőségű szőlőt termeszt, csak megfelelő irányítás kell hozzá, hogy abból kiemelkedő minőségű bor is készülhessen.

Mi tehát a stabil üzleti kapcsolatban hiszünk.

Nem állítom, hogy nincsenek vitáink a termesztéssel kapcsolatosan, elsősorban a terhelések beállításával nem értünk mindig egyet, de ezek úgy gondolom mindkét fél javát szolgálják, és az eredmény megkóstolható.

Vanda és Attila

 

Vanda és Attila

Mi kell még?

Célunk tehát egy „Ékszerdoboz” felépítése (Chateau épület+4ha terület).

Ez az a mennyiség, amiből szépen lehet válogatni, tervezni, élni, és nem utolsó sorban, kézben tartható, a Mi elképzeléseink szerint. 10 év múlva elkezdjük felépíteni a Chateau-t a 4 hektár körüli birtokunkon, ami terveink szerint a Síkhegyen lesz, és ez lesz az a hely is, ahol a felső kategóriás boraink is el fognak készülni.

A kérdésre, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy mindezt megvalósítsuk a válaszom az, hogy idő, következetes munka és kitartás, illetve nem is hiányzik, hanem kell hozzá!

Mindez azonban úgy érzem, megvan, tehát úgy tűnik semmi sem állíthat meg a Céljaink elérésében. Remélem érthető és érdekes áttekintést nyújtottam Borászatunkról. Amennyiben maradt olyan kérdés, amit szeretne, hogy részletezzek, szívesen állok rendelkezésére!

Minden Jót!

Cseh Vanda, Kerenszky Attila

Nyomtatás

Iratkozzon fel hírlevelünkre